logopolis


Van 28 mei t/m 7 juni

Beeldende kunst

Adriana Nichting

Locaties:  Kruidentuin De Groene Kruithof , Ellestraat 44
Smederij De Hoefhamer, Smedestraat 22

Adriana Nichting heeft haar hele leven een baan (in het onderwijs) gecombineerd met eigen beeldend werk. Emoties, verhalen en herinneringen worden verbeeld in klei, brons of andere materialen. Zij probeert haar verwondering en dingen die haar treffen in deze wereld vorm te geven. Zij wil haar ervaringen ook delen met anderen. Daarom maakt ze beelden, speelt ze piano, vertelt ze verhaaltjes, reist ze naar andere landen, schrijft ze, speelt ze. Daarom leeft ze, denkt zij.  

Adrie van Zalk

Locatie: Garage,
Schapesteeg 10 

Kinderspeelgoed en de innerlijke activiteiten van het brein zijn vertrekpunten voor het creëren van zijn werk.
De collage-achtige beelden met diepe, heldere kleuren roepen veelal een vervreemde en onheilspellende verwachting op.
Adrie van Zalk studeerde fotografie en video aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

Angela Scholten

Locatie: Theekoepel,
Zuiderkerkstraat 2

Angela Scholten is afgestudeerd in Schilderen/tekenen en Grafische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam in 1993. Zij heeft afscheid genomen van 2D en maakt nu absurdistische assemblages. Fantasie is altijd haar uitgangspunt. Zij start vanuit een actueel onderwerp en gaat onbevangen te werk. Dit levert originele beelden op met een geheel eigen expressieve vormentaal, felle kleuren en materiaalsporen. Humor is een bindend element in haar werk.

Anneke van der Molen

Locatie: Snoepdeuze,
Vischpoortstraat 3

Anneke van der Molen is schilder en maakt ruimtelijk werk. Het oude poppentheater is haar grote inspiratiebron.
Bij Vestingval laat ze de installatie ‘Voor het voetlicht’ zien. Het is een schaduwspel waarbij de kijker wordt uitgenodigd om het beeld achter het doek zélf te veranderen. Dus let op: hierbij doe je zelf mee met je eigen creatieve fantasie.
Anneke wil de bezoeker op een speelse manier deelgenoot maken van haar onderzoek naar de intermenselijke relaties.

Annemarie Busschers

Loatie: Oude postkantoor,
Ledige Stede 29

Annemarie Busschers stelt het gezicht gelijk aan een unieke vingerafdruk. Niets verhullend geeft ze de geportretteerde en diens huid weer. Realistische imperfecties zijn - door ervaringen, ziekte en ouderdom - zaken die bij het leven horen.
Wanneer Busschers eind 2019 ziek wordt, merkt ze dat dit een grote invloed heeft op haar uiterlijk. Alles staat in het teken van genezing. Haar zelfportretten zijn een verslag van het proces naar herstel.

Bea van der Heijden

Locatie: Oude Feithenhof ,
Ledige Stede 6

Rituelen zijn onderdeel van ons leven. Elk ritueel heeft zijn eigen boodschap en betekenis.
Een overgangsritueel of ‘Rite de passage’ is vaak een ritueel dat de verandering in sociale status of levensfase van iemand markeert, maar kan ook gebruikt worden bij de zoektocht naar antwoorden bij levensvragen en moeilijke momenten.
De installatie van de papieren bakjes met kinderkopjes geven op een symbolische manier uiting aan het verlies of gemis van een kind.

Els Franken

Locatie:  Muurhuisje 1, Zuiderwalstraat 8

Het werk van Els Franken gaat over mensen.
Hun houdingen, gebaren en emoties onthullen hele werelden en vertellen vele verhalen. 
Zij slaat deze indrukken op en gebruikt ze als basis voor haar werk.
Els zoekt in haar werk naar de betekenis van lichaamstaal. Je voelt en ziet de emoties en de verhalen die de figuren vertellen. De ene keer verbeeldt Els menselijk drama, de andere keer spat de vrolijkheid om al ons menselijk gestuntel ervan af.

Henk Heideveld

Locatie: Gruithuis,
Krommesteeg 11

Henk Heideveld (1950) viert in 2025 vijftig jaar kunstenaar in Zwolle met drie exposities.
Bij het Vestingval laat hij in een aantal tekeningen zien hoe Rembrandt Elburg zou kunnen hebben getekend. Ook zal hij een lezing over zijn project geven.
Daarna Museum De Fundatie (overzichtstententoonstelling met video, tekeningen en schilderijen). En in Stadkamer Zwolle (vroegere werken). Dit jaar verschijnt ook Heidevelds biografie inclusief een overzicht van zijn kunst, geschreven door Douwe de Groot uit Heerenveen.

Jan Schaafsma

Locatie: Toren Grote of Sint Nicolaaskerk,
Zuiderkerkstraat 1

Jan Schaafsma heeft veel in hout gewerkt, zowel met hard hout als zacht hout. Hij kiest voor hout vanwege de warme, zachte kleuren ervan en aanraakbaarheid.
Ook maakte hij beelden van papier en pulp vanwege de kleurkracht en omdat het recyclebare karakter van deze materialen hem aansprak. Hij blijft graag experimenteren met materialen, zoals hout, papierpulp, gaas en aluminiumcement.
In al zijn werken is de mens altijd dichtbij.
Hij is lid van de kunstenaarsvereniging Dronten.

Jeffry Koopman

Locaties: Museum Sjoel- Kelder, Grraf Hendriksteeg 2-4,
Kazemat Goorpoort (na Beekstraat nr 57)

Jeffry Koopman ( Zwolle, 1977) tekent en bouwt assemblage sculpturen.
In zijn werk creëert Jeffry een omgeving vol grotten, vervreemdende interieurs en ruïnes die bevolkt zijn door hybride mensachtige wezens. Vaak construeren of versjouwen deze wezens abstracte objecten.
Hij is onder andere beïnvloed door dromen en urban exploration ervaringen. Door middel van zijn beelden haalt hij als het ware zijn wezens vanuit hun getekende biotoop onze dimensie binnen. 

Lia de Jonghe

Locatie: Museum Sjoel - etalage,
Zuiderwalstraat 11

Lia de Jonghe maakt portretten. Het uitgangspunt is vaak een oude foto. Slechts een momentopname van een onopvallend persoon met een heel leven achter en voor zich, zich bewust van de blik van een ander.
Na een potloodschets maakt zij het portret met naald en draad op stof. Het zoeken naar de verbondenheid met de man/vrouw zorgt voor de spanning en concentratie die nodig zijn om het portret naar haar eigen hand te zetten.   

Lin Shi Kok

Locatie: Garage,
Schapesteeg 10


Lin-Shi Kok is een kunstenaar uit Groningen en werkt graag met textiel, door het zachte en troostrijke karakter van het materiaal. Haar hoofdpersonages, speels en met humor, dragen een subtiele eigenaardigheid. Lin neemt de kijker mee in haar kleurrijke, maar unieke wereld, die vaak gaat over de zoektocht naar verbinding en geborgenheid. Maar als je goed kijkt, zie je door al die kleuren, vreugde en expressiviteit heen, dat het geen makkelijke zoektocht is. 

Marian Sturkenboom

Locatie: Stadskamer De zeven pijlen,
Smedestraat 10

Na de Vakschool en Kunstacademie ontwikkelde Marian Sturkenboom een eigen sieradenlijn met diverse materialen als koper, staaldraad, rubber, hars, natuurlijke materialen.
Het proces begint met de schoonheid van natuurlijke vormen, structuren en bijzondere materialen. Het materiaal vinden, ontdekken, ideeën combineren, zoeken naar vorm en techniek is voor haar een rondgaand proces.
Transparantie, lichtheid en ruimte creëren in ontwerp en/of materiaal zijn een terugkerende waarde in haar sieraden. Het maakt de drager onderdeel van het sieraad. 

Moniek Voulon

Locatie: Orgelmuseum,
Van Kinsbergenstraat 5

Moniek Voulon is gefascineerd en geïnspireerd door architectuur. Zij maakt series schilderijen in een geometrische stijl. Het proces naar abstractie ontstaat door het transformeren en reduceren van architectonische elementen. Zij wil het verband tussen de verschillende architectonische aspecten en de dagelijkse realiteit laten zien. De uitdaging in haar werk is om verschillende elementen te mixen, teneinde een balans tussen vorm en kleur te bereiken, om uiteindelijk een ruimte te presenteren waarin alles met elkaar is verbonden.

Peter Hiemstra

Locatie: De oude drogisterij,
Beekstraat 35

Peter Hiemstra is een beeldend kunstenaar die beeldverhalen schept. Het zijn geen eenduidige vormen maar taferelen of gebeurtenissen. De beeldende vertellingen houden vaak het midden tussen geestig en bizar, integer en kwetsbaar.
Zo ontstaan beelden die zich onttrekken aan het gewone, alledaagse bestaan.

Peter ten Lohuis

Locatie: Stadskamer De zeven pijlen,
Smedestraat 10

Peter ten Lohuis creëert zijn werken op jacquard geweven stoffen. Zijn proces begint met het fotograferen van vrouwelijke naaktmodellen. Vervolgens maakt hij uitsneden van deze foto’s, die hij gebruikt als basis voor zijn olieverf schilderijen op de stof.
Het patroon en de textuur van de stof mengen zich met de verf, waardoor een unieke interactie ontstaat tussen het schilderij en het materiaal waarop het is gemaakt. Het resultaat is een samensmelting van twee artistieke disciplines: schilderkunst en textielkunst.

Nora Kastein

Locaties: Orgelmuseum - buiten, Hondegatsteeg 1
Brouwersteeg 3 - tuin

Verbindingen tussen elementen of werelden zijn immer terugkerende thema’s in Nora Kastein haar werk. Verbinding tussen het aardse en spirituele, tussen lichaam en geest, tussen voor- en achtergrond, tussen dragen en gedragen worden en wat er gebeurt tussen hier en daar. Haar laatste werken, zo ook voor het Vestingval, bevatten reliëfs van beton. Met een onderzoekende houding en blijdschap over haar bevindingen nemen het geloof en de Bijbel een rol in in haar laatste werken.

Willy van der Beek

Locatie: Olde Regthuys - boven
Beekstraat 33
Voor schilder Willy van der Beek (1960), afgestudeerd aan de Wackers Academie in Amsterdam, heeft schilderen alles te maken met goed en geconcentreerd kijken. Haar inspiratie en vertrekpunt is de visuele waarneming. Ze streeft niet naar een foto-gelijkende weergave van haar onderwerp. Haar toets is los, ze focust op de essentie en werkt snel en direct. Overdrijven is onderdeel van het schilderplezier. Haar schilderijen zijn haar interpretatie van de werkelijkheid. Ze werkt vaak in series.   

Diana Piur

Locaties: etalage Bos Men & Women,Beekstraat 43,
etalage Mona Lisa, Beekstraat 20,
etalage Poort 5, Vischpoortstraat 5-7

Diana noemt zichzelf een jurk-o-holic. Ze is bijna heel haar leven gefascineerd door jurken en kostuums, en draagbare kunst. Inspiratie haalt ze eigenlijk overal vandaan. Websites als Pinterest. Maar ook door in gewone dingen een jurk voor te stellen, zoals de veiligheidsjurk. Vaak ontstaan haar ideeën door de stoffen die ze tegen komt, zoals de puzzeljurk. Ook gebruikt ze dekbedovertrekken en oude gordijnen. Borduren is al sinds de basisschool een grote hobby van haar.

Kirsten Deetman

Locatie: raam Muurhuisje 2,
Zuiderwalstraat 10

Kirsten is een grafisch ontwerper die gelooft in het vertellen van verhalen om mensen te verbinden. Ontwerpen om de wereld te veranderen in een plek waar mensen elkaar iets beter begrijpen. “Niet aanraken” verteld het verhaal van 5 mensen die te maken hebben gehad met ongewenste aanraking. Waarin het gaat om de materialiteit en niet in hoofdzaak hoe het eruit ziet. Het materiaal geeft hetzelfde gevoel als zij er aan over gehouden hebben.

logo%20vierkant

Overzichts expositie 

Locatie: Garage
Schapesteeg 10
Een overzicht van werk van verschillende deelnemende kunstenaars.

veiling l

Kunstveiling
met live-optreden van Tres Amis

- 6 juni, 16.30: Garage Schapesteeg 10
Veiling van kunstwerken van deelnemers, onder genot van live muziek Tres Amis.
Vestingval Elburg 2025